امروزه در کنار تلاش جهت افزایش مدت اقامت (ماندگاری) گردشگران باید به دنبال افزایش تکرار سفر در مشهد باشیم چرا که زمان برای مردم دارای اهمیت است. در استان خراسان رضوی یکی از شاخه های تاثیرگذار در اشتغال، جذب سرمایه گذاران حوزه گردشگری است.تعداد تاسیسات گردشگری در حال بهره برداری استان خراسان رضوی 2227 مورداست که حدود 90 درصد این تاسیسات در مشهد قرار دارند که نشان دهنده تمرکزگرایی صرف در این زمینه بوده است. رویکرد ما حمایت و تقویت سرمایه گذاری های انجام شده در مشهد و تمرکز زدایی است و تاش می کنیم سرمایه گذاریها را به سمت و سوی سایر شهرستانهای استان نیز هدایت کنیم. 1728 واحدهای اقامتی (هتل، هتل آپارتمان، اقامتگاههای بومگردی، زائرسرا و خانه مسافر ) در مشهد فعالیت می کنند که بالغ بر 3/1 (حدود 33 درصد) واحدهای اقامتی کشور را شامل می شوند. این در حالی است که اگر به این تعداد، واحدهای اقامتی غیررسمی را اضافه نماییم؛ نیمی از واحدهای اقامتی کشور در مشهد می باشد. به واسطه عدم هماهنگیهای لازم و جزیرهای عمل کردن برخی دستگاهها، مشکلاتی در زمینه اقامتی شکل گرفته است که در نهایت منجر میشود که نقشه راه مشخصی در این زمینه (سرمایه گذاری در گردشگری) نداشته باشیم.
میزان اشتغال مستقیم تاسیسات گردشگری در حال بهره برداری35000 نفر است و حدود 90 هزار نفر هم به صورت غیر مستقیم شاغل هستند. بالغ بر 290 پروژه گردشگری در حال ساخت و تبدیل هستند که از این منظر رتبه یک کشور را به خود اختصاص دادهایم. حجم سرمایهگذاری این پروژه ها حدود 8000 میلیارد تومان بدون احتساب زمین و نرخ تورم است و بالغ بر 10500 شغل ایجاد میکند. این پروژه ها حداکثر تا سال 1404 به بهره برداری می رسند و 75 درصد این پروژه ها در مشهد مقدس مستقر هستند که نشان دهنده این است که سرمایه گذاران، سرمایه های خود را به سمت شهرستانهای دیگر استان هدایت کرده اند. وقتی چنین اتفاقی رخ دهد، نتیجه آن توسعه متوازن استان است. اعتباری که به اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در حوزه اشتغال پایدار روستایی تعلق گرفته است در سال مالی 1396، 14 میلیارد تومان در دو رسته گردشگری و صنایع دستی بوده است. در حوزه گردشگری سرمایه گذاران به سمت اقامتگاههای بومگردی رفته اند. حدود 11 میلیارد تومان پرداخت شده است و حدود 650 نفر اشتغال ایجاد شده است و تا پایان سال 100 درصد تعهدات میراث فرهنگی محقق خواهد شد.
همچنین در حوزه سرمایهگذاری گردشگری تسهیلاتی برای بخش خصوصی درنظر گرفته شده است، ازآنجا که سازمان میراث با بانکها توافقاتی دارد برای پروژههای کلانی که دارای حداقل ۲۰ درصد پیشرفت فیزیکی باشند، تسهیلات از محل صندوق توسعه ملی ارائه میشود. همچنین در قالب سامانه بهینیاب، به سرمایهگذاران یارانه پرداخت میشود.
با توجه به اینکه بیشترین سرمایهگذاری گردشگری در مشهد در حوزه واحدهای اقامتی بوده، اما در شهرستانها بیشتر در زمینه تأسیسات که جنبه جاذبه گردشگری دارند چون مجتمعهای گردشگری، سفرهخانههای سنتی و اقامتگاههای بومگردی در مشهد و پیرامون آن است، امروز درخواست برای سرمایهگذاری بیشتر شده است. برای نمونه در چند سال اخیر هتلآپارتماندارهای مشهدی بهدلیل افزایش قیمتها و تغییر نوع گردشگران که وارد مشهد میشوند درخواست تغییر به هتل دارند تا بتوانند تعداد اتاقهای خود را افزایش داده و هزینهها را کنترل کنند. درواقع تغییر شرایط بازار منجر به تغییر نوع سرمایهگذاریها خواهد بود. نکته دیگری که باید به آن توجه کرد موضوع تم پارکها است. تمپارکها از موضوعات بسیار اساسی در زمینه گردشگری هستند که بایستی توجه ویژه ای توسط سرمایه گذاران بخش گردشگری بدانها شود.
+ نوشته شده در یکشنبه چهاردهم بهمن ۱۳۹۷